Plněné artyčoky

5. října 2012 v 21:00 |  Francouzská kuchyně
Nedávno mě má babička zvala na oběd s tím, že připraví něco, co mi bude opravdu chutnat! A tak jsem poprvé (konečně) ochutnala artyčok. Samozřejmě, když nepočítám ty zavařené ve skleničce..

Artyčok je rostlina podobná bodlákům, původem ze severní Afriky. Podávají se teplé i studené, uvařené, pečené s různými náplňemi nebo smažené. Já sem dávám recept na plněné artyčoky, které mohu jen a jen doporučit! :)

Ingredience:
4 artyčoky, citronová šťáva, olej na vymazání zapékací mísy
Náplň:
2 lžíce oleje, 2 menší cibule, 200 g uvařeného kuřecího masa, sůl, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 100 g zakysané smetany, petrželka, pažitka, kerblík
Postup:
1. Z artyčoků odstraníme stonky a vnější tvrdé listy, shora je trochu seřízneme a na řezných plochách pokapeme citronovou šťávou. Pak je krátce povaříme v mírně osolené a okyselené vodě. Scedíme je, necháme okapat a opatrně vyjmeme srdíčka artyčoků tak, abychom nepolámali dužnaté lupeny, a odstraníme z nich jemné chmýří.
2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené maso, nakrájená srdíčka artyčoků, sůl, koření, smetanu a nakrájené bylinky. Promícháme a naplníme do artyčoků.
3. Artyčoky rozložíme do olejem vymazané zapékací mísy a ve středně vyhřáté troubě zapečeme. Podáváme je s bagetou nebo s bramborovou kaší.

V ČR je oproti Francii poměrně složitější na nějaký ten artyčok narazit, ale Kaufland je ve svém sortimentu nabízí. Artyčoky je lepší vybrat menší, kulaté. Listy by měly být hladké.

výsledek (vědět, že ho budu někde prezentovat, tak ho lépe vyfotím..:D)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vivi Vivi | Web | 5. října 2012 v 23:18 | Reagovat

Milá Nikol, ty dovedeš jednoho na noc rozpálit - přečetla jsem tvůj článek a letěla do ledničky. ;-) Artyčoky tam sice nemáme, ale grilovaný patyzon od oběda postačil. Nicméně lahůdku, kterou jsi nám tu dneska naservírovala, musím brzy vyzkoušet. Magnifique! :-P

2 Vivi Vivi | Web | 5. října 2012 v 23:21 | Reagovat

*Oprava tuhého, tvrdého "patyzonu" na měkkoučký "patizon" :-D (mně na tom mým komentáři hned něco nesedělo). :-D

3 Míša Míša | E-mail | 6. října 2012 v 7:17 | Reagovat

To já jsem artyčok ještě nikdy nejedla. Budu zo muset v blízké době napravit. :-)

4 Nikol Nikol | E-mail | Web | 6. října 2012 v 12:29 | Reagovat

Vivi,
takhle v noci se přece nejí! :-) Ale taky někdy skáču do ledničky o půlnoci a vůbec mi to nevadí :-D

5 Vivi Vivi | E-mail | Web | 8. října 2012 v 16:27 | Reagovat

Milá Nikol, já vím, že je to prohřešek tak pozdě na noc jíst, ale když jsem si prostě nemohla při čtení tvého článku pomoct...;-) Ostatně, Francouzi taky chodí spát s pořádně nacpanými bříšky. Před pár dny jsem se z Paříže vrátila. Jen jsem zírala, kolik toho moje teta (která tam už 50 let žije - na Montparnassu) dokáže spořádat a přesto je tak štíhlá! ;-)
Měj se krásně, Vivi

6 Hanka Hanka | E-mail | Web | 29. října 2012 v 9:03 | Reagovat

Mňam! jak to, že jsem to ještě nejedla? :-O

7 oznamovac oznamovac | Web | 22. listopadu 2012 v 8:19 | Reagovat

Nedávno jsme si nechali postavit kuchyň od firmy Potrusil a musím říct, že na kuchyně to jsou opravdoví machři. Vaření v moderní a kvalitní kuchyni je opravdu mnohem zábavnější, než tomu bylo v té staré. Mrkněte na jejich stránky www.potrusil.cz/kuchyne

8 Vivi Vivi | Web | 10. března 2013 v 10:25 | Reagovat

Milá Nikol, já jsem tak šťastná - tvůj návrat na můj (a doufám, že i na Tvůj) blog je nejmilejší a nejprímovější věc. ;-) Děkuju za úžasné komentáře a moc se těším, že to tady zase pěkně po francouzsku rozjedeš. ;-)
Vivi

9 cheap dress cheap dress | E-mail | Web | 26. března 2013 v 4:34 | Reagovat

Clearly your open minded and receptive to other ideas. Many people in the online community are a little more totalitarian. im gonna bookmark ur site ;D Of courseC and I probably shouldnt even have to say thisC people are free to run their own websites as they see fit. But I get the highest value from blogs where either the authors writing is so outstanding that the lack of comments isnt material a combination of good writing and good comments.
http://www.threedress.net/

10 Tom Tom | Web | 2. září 2014 v 18:15 | Reagovat

[9]:Zajímavé.

11 TomkoI TomkoI | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 13:39 | Reagovat

Čekám na nový zajímavý článek na svém blogu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama